Brandul personal pornește de la povestea ta de viață
by Adelina Mariţiu
În ultimele luni, am observat că tot mai mulți oameni fac schimbări în carieră, definesc sau redefinesc ce și de ce fac sau își creează o prezență online prin care să atragă o comunitate. Prin consilierea în personal branding, ghidez oamenii să își descopere și exprime valoarea ca să comunice cu impact și să-și atingă obiectivele. Așa că vreau să împărtășesc câteva informații care ar putea aduce inspirație celor care vor să lucreze la brandul lor personal în următoarea perioadă.
1. Ție îți e clar care sunt darurile tale?
Am întâlnit mulți oameni care credeau că nu e nimic deosebit la ei. Dar odată ce am pus întrebările potrivite, am descoperit că fiecare are puncte forte, un de ce personal, o misiune și o poveste unică. Așa că primul pas în stabilirea brandului personal este să te uiți la povestea ta, să clarifici cine ești, care îți sunt resursele interioare și cum vrei tu să contribui.
Câteva întrebări cu care poți începe:
- Dintre toate lucrurile pe care le faci zilnic, ce te încarcă cel mai mult cu energie?
- Mai ții minte ce-ți plăcea să faci când erai copil sau la ce visai în adolescență?
- Ce faci cel mai ușor? La ce ți se cere ajutorul?
- Ce ți-a plăcut cel mai mult la fiecare experiență profesională de până acum?
- Care e o problemă/nevoie a lumii la care ți-ar plăcea să-ți aduci contribuția?
2. Știi ce impact ai în viața celorlalți?
O resursă foarte valoroasă este feedback-ul oamenilor care te cunosc. Întreabă clienți, colegi, profesori, șefi, prieteni. Află ce impact ai în viața lor, cum se simt când lucrează sau petrec timp cu tine.
Știu, poate să apară o rezistență la ideea de a întreba oamenii ce cred despre tine. Dar tu poți avea puncte oarbe. Am întâlnit oameni care aveau calități atât de deosebite, dar nu erau conștienți de ele pentru că făceau parte din ei atât de natural. Așa că un feedback din exterior devine o oglindă prin care să observi ceva ce nu văzusei până atunci sau să conștientizezi cât de important e ceva ce știai că e acolo dar nu îi acordai suficient credit.
3. În ce măsură vrei să te exprimi public?
Odată ce ți-e clar cine ești și ce vrei să faci, poți începe să comunici. Asta poate să însemne un site personal, pagini de Social Media, webinarii, parteneriate, evenimente, apariții media sau diverse acțiuni de promovare. Sunt multe lucruri care se pot face, însă nu toate sunt necesare sau potrivite oricui. Așa că poți să te întrebi:
- Care sunt obiectivele tale de promovare? Ce vrei să obții din asta?
- Care e modul în care te simți confortabil să te exprimi(scris, audio, video, live networking etc.)?
- Ai o teamă de expunere pe care e nevoie să o depășești mai întâi?
- Ce crezi că ai putea să îi înveți pe alții?
4. Povestea ta e darul cel mai de preț
Dacă ai decis să te exprimi, fă-o prin povești. Nu cred în site-uri unde sunt aliniate valori, misiune, viziune, diplome, formări, certificări. Și lucrurile astea au un rol, dar nu sunt de ajuns.
Oamenii se conectează și fac alegeri prin emoție. Iar emoția vine natural prin povești autentice. Asta înseamnă să împărtășești din povestea personală, din provocările prin care ai trecut, să te exprimi simplu și cald, să te umanizezi în fața celorlalți, în loc să încerci să îi impresionezi – să îi faci parte din lumea ta.
Câteva întrebări ale căror răspunsuri le poți împărtăși cu comunitatea ta:
- De ce ai ales să faci meseria pe care o faci?
- Ți-a fost ușor sau greu să începi? Cum ai depășit o frică sau un blocaj în parcursul tău?
- Povestește despre un om care a avut un efect transformator în viața ta.
- Împărtășește ceva ce ai învățat: fie de la clienții tăi/ din provocări/ dintr-o experiență formatoare.
5. De la competiție la colaborare
În personal branding, ca și în marketing, aud des că trebuie să ne diferențiem de competiție, să arătăm cum suntem mai buni. Dar cred că a ne exprima valoarea nu trebuie să vină prin comparație, competiție și în niciun caz prin anularea valorii celorlalți. Există clienți și public pentru toată lumea.
Ideea nu e să comunici că ești cel mai bun ca să vină toată lumea la tine. Ci să comunici cine ești, astfel încât clienții potriviți să audă de tine. Așa că singura preocupare ar trebui să fie cum îți exprimi tu autentic esența.
Iar in loc să te întrebi cu ce ești mai bun decât alții, poți să te întrebi la ce ești tu bun și la ce sunt ei buni și cum puteți pune împreună abilitățile voastre astfel încât să colaborați și să vă aduceți beneficii reciproc.
—
Dacă ai nevoie de ghidaj în explorarea poveștii și darurilor tale și în clarificarea direcției profesionale, dă-mi un semn la adelina.maritiu@betterpeople.ro.
badin
ianuarie 28, 2023Am fost destul de incantat sa gasesc aceasta pagina. Trebuie sa va multumesc pentru timpul acordat doar pentru aceasta lectura minunata!! Cu siguranta am savurat fiecare parte din ea si, de asemenea, te-am salvat in fav pentru a vedea lucruri noi pe site-ul tau.