Azi, pe 13 martie se face un an, un cerc rotund. Un an pentru ce ?
Pentru mine, un an de Better People – proiectul meu de suflet.
Pentru noi toți un an de pandemie, pandemie care a schimbat multe din obiceiurile noastre, ne-am îndepărtat de ceilalți și în unele cazuri și de noi.
Așadar, Better People se năștea, anul trecut pe vremea asta. A împlinit un anișor și pot să vă spun cu multă mândrie și recunoștință, că „a început să meargă în picioare„ și „vorbește lumii„ încă timid, încă încălcit, despre sănătate mintală, despre emoții care mai de care, despre trăiri interioare și experiențe. Exact că un copil, proiectul Better People devine mai vizibil, mai independent și ajunge din ce în ce la mai mulți oameni.
Scriind asta mă copleșește un sentiment de mulțumire și speranță. Chiar dacă anul trecut a fost greu, l-am trăit așa cum am putut mai bine, m-am poticnit de multe ori, m-am descurajat tot de atâtea ori, m-am înfuriat de câteva ori și m-am bucurat la fiecare pas făcut și bifat de parcă aș fi zburat.
Când te apuci de un proiect, așa de unul singur, cu toată încrederea în el, în tine și într-o mână de oameni care spun „ce idee faină„, ai așteptarea că lucrurile să meargă lin, să vine cumva de la sine, să se întâmple natural, așa cum știi tu că se întâmplă sau cum ai văzut în cazul unor branduri. Ei bine, este o așteptare nerealistă. Tocmai de aceea vreau să povestesc experiența mea de prim an în antreprenoriat, în care nu știam ce și cum trebuie să fac, cât de mult contează un renume, un Brand cunoscut, un istoric pe piață, un istoric financiar.
Pe 13 martie 2020 se înființa legal Better People și eu tocmai am plecat într-o vacanță pentru a veni cu forțe proaspete. Cumva lucrurile s-au suprapus, întoarcerea din vacanță a fost foarte dificilă pentru că toată lumea intra în lockdown, pandemia acapara gândurile noastre, teama ne era până în oase. Ne-am întors, cu multe situații neprevăzute, schimbări de bilete și alte aventuri.
Am intrat în izolare cum am ajuns în România și am spus că am timp să mă concentrez pe proiect. Numai că, având în vedere situația în care ne aflam cu toții, proiectul nu prea își mai avea sensul pentru că presupunea că mai mulți oameni să fie la un loc. Prima reacție a fost : „Aia e, nu mai fac nimic, îmi văd de job-ul corporatist și înseamnă că nu a fost să fie„.
După scurt timp, m-a lovit gândul că nici nu am început și deja am abandonat, așa cum mi-a spus contabila înainte de a deschide firma „Acum să faci ceva cu ea, că în România 60% din start-up-uri sunt inactive în primul an și apoi te chinui să le închizi„. Așadar, m-am uitat la planul inițial să văd ce pot să fac din el, ce pot adapta la online. Inițial, am spus că nimic nu poate fi făcut în online, că e total artificial și fără valoare. Mi-am mai dat un pic de timp și am observat că totuși câteva lucruri pot fi făcute și trebuie doar să văd și să accept această schimbare de plan.
Am lucrat la site și content, am început să ajung la câțiva oameni, am început să caut parteneri și am găsit. Aici lucrurile au început să se miște, chiar dacă nu cu viteza pe care mi-o imaginam eu, nu cu amplitudinea pe care o vizualizam eu, însă, ele au mers și merg din ce în ce mai bine.
Acum, după un an, am cunoscut foarte mulți profesioniști din diverse domenii de activitate. Cu o parte din ei sunt partener, cu o parte am lucrat pe moment, și ei sau eu am contribuit la un pic de bine în lume. În acest an am trăit toate stările posibile: de incompetență, de inadaptare, de teamă, de bucurie, de fericire pură.
Astăzi, lucrăm cu DepreHub, Avocado by BestJobs, Atlas By Medicover și La Gazon – Centru de echitație. Împreună cu alți colaboratori facem Workshop-uri pentru sănătate emoțională, Team-buidinguri experențiale, Evaluare și Consiliere Psihologică.
Ce pot sfătui pe cei care au început de curând un proiect sau au unul în minte ?
- Ai răbdare cu tine și cu proiectul tău, are nevoie de timp pentru a crește.
- Nu renunța când vezi că e greu și parcă nimic nu se întâmplă, continuă să faci lucruri pentru proiect și să crezi în el.
- Fii flexibil și adaptabil în planul tău. Este important să ai o direcție și un scop însă, asta nu înseamnă să fii inflexibil.
- Sărbătorește fiecare pas făcut și fiecare succes – chiar dacă nu e ceea tu proiectai în mintea ta.
Ionut Emilian Petcu
martie 14, 2021La multi ani BETTERPEOPLE!
FELICITARI! 🙂
MARIUS GHERGHE
martie 15, 2021La multi ani BETTER PEOPLE! sA ajuti multi oameni sa se regaseaca si sa fie fericiti!